тиквено семе

Тиквено семе „Дамски нокът“

Съдържа полезни минерали и антиоксиданти като магнезий, цинк, железни съединения и фосфор – така важни за костите и за сърдечната функция. Източник е на витамини А, В и С, на незаменими мастни киселини и смолисти вещества. Тиквените семки могат да се използват като средство за поддържане на имунитета и профилактика на заболявания, особено в сезона на грипа, както и при други бактериални и вирусни инфекции. Тиквените семки могат да се използват при профилактика на простатит и аденом на простатата. Тиквените семки стимулират кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната, опорно-двигателната система и подпомагат доброто зрение.Полезните вещества в тиквените семки подхранват мозъка и стимулират функциите му. Препоръчват се при усилена умствена дейност, по време на обучение. Полезни са и за хората от третата възраст.Тиквените семки са едно от най-добрите и безвредни средства срещу чревни паразити. Те за разлика от другите средства не съдържат токсични вещества и нямат странични ефекти.

Черен слънчоглед 

Черният слънчоглед е отличен източник на витамин Е и витамин В1, като доставя и малки дози от витамините В5 и В9. Освен витамините небеления слънчоглед е източник на минералите манган, магнезий, селен, мед и фосфор. Слънчогледа е богат на Омега 6 и Омега 9 мастни киселини. Слънчогледовите продукти се приемат за безопасни за хората чувствителни към алергии. Количествата Омега 6 и Омега 9 мастни киселини в състава на слънчогледа потискат възпалителните процеси. Има една популярна история която разказва, че когато пристигнали конкистадорите в днешно Мексико, видели враг в лицето на слънчогледа, понеже местните коренни жители свързвали големите „златни пити“ с култа към Слънцето. Това ги обединявало и ги правило устойчиви към новата Вяра. Смята се, че това е насърчило испанските завоеватели да въведат забрани върху отглеждането на слънчоглед в контролираните от тях територии. Небеления слънчоглед много бързо и лесно може да бъде осолен и изпечен в домашни условия, превръщайки го в превъзходно средство за борба със скуката.

Нахут

Нахутът (от перс. през тур. nohut) (Cicer arietinum), печен често се нарича леблебия или страгали, в стари източници се среща като сланутък, е растение от семейство Бобови. Той е една от най-рано култивираните от човека култури. Нахутът представлява храст, достигащ височина до 50 cm. Нахутът е добър източник на белтъчини (протеини), необходими на организма за клетъчното възстановяване. Изобилието от витамин Е укрепва имунитета, предпазва сърцето и поддържа здрави кожата и косата. Той съдържа и цинк, който подобрява функциите на имунната система и тимуса. В допълнение нахутът е полезен източник на изофлавони, които имат естрогеноподобен ефект и потискат образуването на тумори. Ядките на нахута, подобно на тези на повечето бобови растения, са богат източник на белтъчини (около 20% от сухото съдържание). Те са също така добър източник на лецитин и фолиева киселина. Съдържанието на мазнини е ниско в сравнение с други видове ядки (например орехи, фъстъци и др.)

толумбест слънчоглед

Шарен слънчоглед „Дакота“

Използва се за печене и човешка консумация! Съдържа полезни минерали и антиоксиданти като магнезий и цинк. Също така е и незаменим източник е на витамини А,Е, D и витамини от група В. Белтъчините на слънчогледовото семе имат висока биологична стойност – по-богата от месото, яйцата или пилетата, а също са източник на други ценни хранителни вещества. Те лесно се смилат и усвояват от организма. Като източник на витамин D семената на слънчогледа са далеч по-ценни от някои рибни източници, които дават и странични ефекти. Наличието на витамин F в семената ги прави отлично профилактично средство срещу редица заболявания, включително и рака. В слънчогледовото семе се открива витамин D в по-големи количества, отколкото в рибата треска. Затова той влияе благотворно на кожата и лигавицата, както и на костите. Семките са богати на витамин А и Е, както и на витамини от грапа В. Витамин Е е силен антиоксидант с антиканцерогенно действие – пази ни от атеросклероза и от свободните радикали. Витамин А пък е грижа за зрението ни, за красивия вид на кожата, косата и ноктите. 

дълги слънчогледи

Зелена леща

Зелената леща, известна още като френска, се приема за най-деликатната разновидност на лещата (Lens culinaris). За разлика от червената и традиционната у нас кафява, зелената леща не се разкашква лесно, зрънцата запазват формата си, оставайки по-твърди, а вкусът им не е толкова подчертано „землист“. Това, както и по-апетитният цвят я прави много подходяща добавка за салати. Въпреки че е представител на сем. Бобови, които са известни с по-трудоемката си термична обработка, лещата се вари лесно – за около 30-40 минути, като няма нужда от предварително накисване. Както всички варива, лещата е добър източник на протеин. Всъщност, около 30% от калорийния ѝ състав идва от него, което я превръща в третата най-богата на белтъчини растителна храна след соята и конопа. Освен незаменими аминокиселини, високото протеиново съдържание означава и по-дълго чувство за ситост. За това допринасят и неразтворимите фибри, на които е богата. Те не се разтварят във вода, преминават почти непокътнати през храносмилателния тракт, ускорявайки обмяната на веществата.

орехи

Орехи

Обикновеният орех (Juglans regia) е широколистно дърво, широко разпространено на Балканите, в югоизточна и централна Азия до Хималаите и югозападен Китай. Орехът достига височина 20–40 m и диаметър на короната до 20 m. Има право стъбло и гъста и широка неправилна корона. Орехът е едроразмерно дърво ядрови вид; ядрото е тъмнокафяво до червено-кафяво, има фина структура и светлосива кафеникава беловина. Мъжките цветове са дребни, зелени и събрани в увиснали реси, разположени върху едногодишни леторасли. Женските цветове са единични или събрани по няколко в групи, разположени по върховете на летораслите. Цъфти в края на април и началото на май. Плодът на ореха е ценокарпна костилка. Ореховите ядки са богати на белтъчини, мазнини, железни, фосфорни, магнезиеви и други минерални соли, на витамини от В-група и цяла гама от микроелементи. Зелените орехчета са богати на витамин С. От тях се приготвя спиртна настойка, която се приема при възпалителни процеси в устната кухина. Могат да се използват и за орехов ликьор или сладко.

дълги слънчогледи

Xl jaguar Hibrit X 4337 

Семената са богат източник на ненаситени мастни киселини, които допринасят за понижаване на нивото на вредния холестерол в кръвта и укрепване на сърцето и кръвоносните съдове. Семките са богати на витамин А и Е, както и на витамини от грапа В. Белтъчините на слънчогледовото семе имат висока биологична стойност a Витамин Е е силен антиоксидант с антиканцерогенно действие – пази ни от атеросклероза и от свободните радикали. Предназначен за пекарната индустрия. Група на зрялост: средно-ранна. Височина на растението: 160-170 см. Дни до цъфтеж: 66 дни. Дни до физиологична зрялост: 115-120 дни. Размер на питата при зрялост: 26 -30 см. Форма, цвят на семето/ ивици: XL, ивичест. Размер на семената: едри (10 мм широки и 22 мм дълги) Маслено съдържание 25-30%. Тегло на 1000 семена: 110 гр. Генетичен потенциал на добива: над 300 кг/дка. Препоръчителна гъстота на растенията: 4000 – 5000 растения / дка. Средна толерантност към Ръжда по слънчогледа. Средна устойчивост на Склеротинийно увяхване (Склеротиния). Средна устойчивост на Петна по слънчогледа и мана.

За нас

AKS-NEV e компания с дългогодишен опит в производството и дистрибуцията на качествени ядки и семена. Не се колебайте да ни потърсите.

Контакти

Сертификати